Мойен е стров от Сейшелите, намира се  на 4,5 километра

...
Мойен е стров от Сейшелите, намира се  на 4,5 километра
Коментари Харесай

Да засадиш 16 000 дръвчета върху „Песъчинка

Мойен е стров от Сейшелите, намира се  на 4,5 километра от основния остров Мае. Разположен е в североизточната част на архипелага. През 1962 година го купува Брендън Гримшоу за 8000 английски лири и е негов единствен жител до гибелта си през 2012 година
Гримшоу се сприятелява с един от локалните поданици от прилежащ остров - Рене Антоан Лафортюн и двамата съвсем като Робинзон Крузо и Петкан са първите жители на острова. Те афишират райското си кътче за естествен резерват и водят гости на разходка против 12 евро.  Документалният филм, разказващ за него, е със заглавие „ Песъчинка ".
Новите стопани засаждат 16 хиляди дръвчета, построяват 4,8 километра екопътеки и донасят на острова великански костенурки. Тяхната инвестиция през всичките тези години на обогатяване на Мойен с нови скотски и растителни типове през днешния ден се пресмята на към 34 милиона евро. През 2013 година, откакто островът получава статут на народен парк, е издигната нова хижа и е назначен горски, който събира входната такса от туристите.


Преди да почне да основава най-малкия народен парк в света, Брендън Гримшоу, родом от Йоркшир, е бил редактор във вестник. Когато през 1962-а година купува острова, там не е стъпвал човешки крайник от 50 години. 
През 2007 година умира Рене Лафортюн и Брендън остава напълно самичък на острова. Тогава е на 81 години. Той съумява да притегли на това парченце земя 2000 нови типове птици, а гигантските костенурки към оня миг са на измиране по целия свят, само че той съумява да ги развъжда сполучливо в своето резерватче.Няколко години преди да си отиде от този свят, Гримшоу получава доста апетитно предложение от един принц от Саудитска Арабия - 50 милиона $, в случай че продаде Мойен, само че Робинзон отказал.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР